Υφιστάμενη κατάσταση Δήμου Αιγάλεω

Ο Δήμος Αιγάλεω είναι δήμος της Περιφέρειας Αττικής που διοικητικά υπάγεται στην Περιφερειακή Ενότητα του Δυτικού Τομέα Αθηνών.

Καταλαμβάνει έκταση 6,45 τετρ. χλμ. ενώ σύμφωνα με την Απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ για το 2021, ο μόνιμος πληθυσμός του Δήμου ανέρχεται σε 65.831 άτομα, αποτελώντας τον τρίτο πολυπληθέστερο Δήμο του Δυτικού Τομέα Αθηνών πίσω από τους Δήμους Περιστερίου και Ιλίου.

Πρόκειται για έναν αστικό Δήμο ο οποίος αντιστοιχεί σε μία δημοτική ενότητα. Ως οικιστικό σύνολο είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένος, καθώς η πληθυσμιακή του πυκνότητα ανέρχεται σε  10.206 κατοίκους ανά km2. Αξίζει να αναφερθεί ότι το αντίστοιχο μέγεθος για την Περιφέρεια Αττικής είναι 996 κάτοικοι/km2 ενώ για τον Δυτικό Τομέα Αθηνών ανέρχεται σε 7.173 κατοίκους/ km2.

mapmap 2

Ο Δήμος Αιγάλεω βρίσκεται στη δυτική περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος των Αθηνών και αναπτύσσεται εκατέρωθεν της Ιεράς Οδού. Οφείλει το όνομά του στο ομώνυμο όρος και συνορεύει με πλήθος Δήμων. Συγκεκριμένα ανατολικά συνορεύει με τον Δήμο Αθηναίων, βόρεια με τους δήμους Περιστερίου και Χαϊδαρίου, δυτικά με τους δήμους Νίκαιας - Αγίου Ιωάννου Ρέντη και Αγ. Βαρβάρας και νότια με τον Δήμο Μοσχάτου - Ταύρου.

Ο Δήμος Αιγάλεω διασχίζεται από τον ποταμό Κηφισό, το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου είναι καλυμμένο από την Εθνική Οδό Πατρών-Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Αναφορικά με τη συγκοινωνιακή σύνδεση του Δήμου, το Αιγάλεω διατρέχουν συνολικά πέντε μεγάλες οδικές αρτηρίες και συγκεκριμένα οι Λεωφόροι Κηφισού, Αθηνών, Θηβών, Πέτρου Ράλλη και η Ιερά Οδός. Επιπλέον των μεγάλων οδικών αρτηριών, ο Δήμος Αιγάλεω φιλοξενεί εντός των γεωγραφικών του ορίων δύο σταθμούς ΜΕΤΡΟ (Ελαιώνας και Αιγάλεω) ενώ και ο σταθμός Αγία Μαρίνα βρίσκεται στο σημείο συνάντησης των διοικητικών ορίων των Δήμων Αιγάλεω και Αγίας Βαρβάρας.   

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Δήμος Αιγάλεω, διαθέτει εκτεταμένο οικιστικό πυρήνα αλλά και σημαντικό εμπορικό κέντρο, ενώ αποτελεί πόλο έλξης για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής, κυρίως λόγω της γειτνίασής του με την Αθήνα, αλλά και λόγω της ευρείας συγκοινωνιακής του σύνδεσης.

Επιπρόσθετα στον Δήμο Αιγάλεω το τμήμα ανατολικά τις Λεωφόρου Κηφισού, αφορά την περιοχή του Ελαιώνα, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας, καταλαμβάνεται από μεγάλες εγκαταστάσεις βιομηχανιών και βιοτεχνιών.

Σε επίπεδο χρήσεων στον Δήμο Αιγάλεω αναπτύσσεται κέντρο λιανικού –κυρίως– εμπορίου, του οποίου η δυναμική έχει ενισχυθεί λόγω της δημιουργίας του Σταθμού Αιγάλεω. Βασικό ανασταλτικός παράγοντας για την ομαλή ανάπτυξη χρήσεων είναι τόσο οι πολεοδομικοί περιορισμοί όσο και οι επιβαρυμένες κυκλοφοριακές συνθήκες.

Παράλληλα η κομβική θέση του Δήμου πλησίον του κέντρου της Αθήνας λειτούργησε και λειτουργεί ως πόλος έλξης για μεγάλες επενδύσεις, γεγονός που αποδεικνύεται από την εγκατάσταση μεγάλων εμπορικών κέντρων εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου ή στα όρια αυτών.

Σήμερα εμφανίζεται ενισχυμένη η τάση μετατροπής του χαρακτήρα του εμπορικού κέντρου με ενίσχυση των χρήσεων αναψυχής και εστίασης, ενώ σημαντικό ζήτημα παραμένει η πολεοδομική οργάνωση της ευρύτερης περιοχής του Ελαιώνα.

Η ύπαρξη του υπογειοποιημένου Κηφισού, του Ελαιώνα, των μεγάλων οδικών αξόνων και του ανεπτυγμένου δικτύου Μετρό, σε συνδυασμό με τον κεντροβαρικό χαρακτήρα του Δήμου ως προς το πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας, δημιουργεί μία σειρά από ειδικά χαρακτηριστικά που συνδέονται με ζητήματα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά.